суботу, 26 грудня 2009 р.

Антипатріотизм

Надзвичайно жалюгідно виглядають сайти та проекти в інтернеті, які використовують якісь західні або російські моделі для того, щоб побудувати щось своє.
Наприклад.
Популярний вислів "український Хабрахабр". Мене неодноразово питали, "ну коли ж ти, Сергію, зробиш вже український Хабрахабр". В мене є зустрічне питання - а для чого? Кому це потрібно, якщо вже є один Хабрахабр? Вибудовувати ідею свого проекту лише на тому, що він український, або ще гірше - україномовний, і саме за це треба ним користуватись - одна з найбільших дуростей у світі.
Ніхто не прийде до вас тільки тому, що ви українські. Що ви такі щирі патріоти, і робите все для розвитку вітчизняного інтернету, в той час як інші "зрадники та волоцюги" сидять на закордонних сайтах. Це не патріотизм, це ідіотизм.
Ще один приклад - twit.com.ua (нічого особистого, хлопці, без образ), який іменує себе "першим в Україні сервісом мікроблоггінгу". Одне діло дурити відвідувачів, але себе? Себе чому не шкодуєте? Ви ж прекрасно знаєте, що ви ніякі не перші, а лише банальна копія популярного західного сервісу, яка була створена з надією на мегапопулярність і мегаприбутки.
Одумайтесь і не робіть дурниць.
Щоб завоювати популярність та дохідність, не треба українізовувати велосипед. Придумайте унікальну ідею, яка вирішує якусь проблему. Якщо вона буде вдалою, то не матиме значення, українська вона чи румунська.

Все, тепер можете кидати помідорами.

12 коментарів:

wedmid сказав...

твіт.ком навіть не перший український аналог.

А слово перший шкодить будь-якому проекту. Бо, якщо це перший, то значить буде і другий, почекаю на другий :)

стронґовський сказав...

згоден.

Паша сказав...

Абсолютно не згоден. Є купа людей які не розуміють англійську чи будь-яку іншу окрім української, і їм байдуже наскільки вдалу ідею ви реалізували чи наскільки важливу проблему ви вирішили. Вони не будуть користуватися вашим сервісом, бо не зможуть. Тому немає нічого такого вже поганого в тому, щоб клонувати певні сервіси.

Костянтин сказав...

Ну, не треба так категорично. Конект.уа-також клон Фейсбука, і непогано себе почуває.

hellveen сказав...

Паша, а що заважає зробити локалізацію? Твіттер повним ходом робить мовні версії для різних країн, доберуться і до України.
Так, поганого нічого немає, але ваш клон ніколи в житті не повторить успіху першопочаткового проекту. Він буде всього лиш клоном, дешевою підробкою,і більш нічим.

Костянтин, я думав про коннект, коли писав цей текст. Те, як себе непогано почуває коннект не йде в ніяке порівняння з тим, як себе почуває фейсбук. Коннект і Вконтакте домоглися успіху лише тому, що швиденько зайняли нішу там, де фейсбук ще не встиг розвернутися. Більше нічого позитивного в клонуванні не бачу.

hip сказав...

vkontakte - Ще гірше за масові телефонні підслуховування. Поняття privacy зовсім майже пропало! (я сам користуюся, але від недавнього часу поставив максимум налаштувань приватності, хоча це мало що перешкоджає порушувати мої права).
Connect - Трішки краще з privacy, але сайт сам по собі не зручний.

Ці два клони і близько не можуть бути порівняні з FB.


В загальному повністю згоден з hellveen.
В минулому я сам займався цим ксерокопіюванням (саме через якість) сайтів. Але вже ось років 2, як розумію що це утопізм, особливо якщо не мати конкретних знань в побудові особистого двигунця.

Всі ці "чайники-програмісти" просто помиляються в бізнес моделі. Їм потрібно не перекладати двигунці відомих сайтів та націлюватися на один географічний регіон, вони повинні удосконалювати їх, вносити свої корективи та зразу цілитися на міжнародну публіку. Адже ніхто не досконалий та й всі ці FB, twitter'и та Google'и можуть бути за декілька років замінені іншими сервісами більш функціональними!

Взагалі то потрібно розділяти аматорські проекти від професіонально виконаних.
Адже колись давно саме так проектик Google Search перегнав медіа-гіганта Yahoo!

Паша сказав...

hellveen, ти змішуєш все в одну купу.

Клони(та й практично любий сайт) відкривають для того щоб заробити гроші, як ти заробиш на локалізації якогось сервісу?

Чому раптом клон не може перевершити оригінал? Я впевнений, що є купа випадків коли клон став краще. Да взяти хоча б пошук гугля, на той момент вже були пошукові системи, але вони взяли і зробили краще. Також знаю в азії є багато своїх популярних клонів, за рахунок того, що ті клони їх рідною мовою, а не англійською. Або навіть взяти флікр, пікасу і яндекс фотки(останні два мають дуже багато спільного), це ж все фотоальбоми і що тут жалюгідного?

А порівнювати міжнародні системи з українськими взагалі не бачу змісту. Розмір аудиторії абсолютно різний, тому не важливо клон це чи новий сервіс, любий український сервіс буде меньш популярний в порівнянні з міжнародним.

hellveen, ти справді думаєш, що для того, щоб написати "Перший", потрібно бути першим?

Unknown сказав...

укрбаш - це клон башоргу. Фтопку Укрбаш?

hellveen сказав...

Не хочеться казати фтопку, бо укрбаш мені подобається.
Але - так, він зроблений за тією ж схемою, яку я описав.

Unknown сказав...

БРАВО!!!! Знімаю шапку!

zenyk сказав...

Мій допис-відповідь - http://www.zenyk.com/?p=316

GrAndSE сказав...

На дукмку приходить цитата з Getting Real: "Sometimes the best way to know what your app should be is to know what it shouldn't be. Figure out your app's enemy and you'll shine a light on where you need to go." (цитата з другого розділу) Можна робити сервіс-клон, а можно запозичити основнку ідею, розвинути та вдосконалити її, зробивши більш зручною, додати певний функцінал, врахувати менталітет і т.д.